Brown Infernója

Vártam már régen ezt a könyvet. Angolul hamar kint volt, de a magyar fordításra várni kellett. Nézegettem mindig, de elsiklottam felette, végül megláttam a Libriben. De én maradtam a digitális változatnál – Kindle Paperwhite.

Izgalmasan indul, kérdőjelekkel, amnéziával. Valamilyen oknál fogva az egy harmadán túl letettem és azt vettem észre, bírom nélküle. Azt viszont már tudom, ha sokáig marad valami, akkor nem járok a végére. A héten ismét belecsaptam a folytatásba.

Dan Brown fantasztikusan összeszedett műveket ad ki a kezéből. Nem tudom mennyi ideig gyűjti a hiteles információkat, de nagyon jól csinálja. Ennél fogva viszonylag kevesebb könyve van, azok viszont ütősek. Ezek miatt vártam.

Érdekes problémával foglalkozik benne: az emberiség túlnépesedésének problematikája adja az alapját. Dante Isteni színjátékából használ részleteket, alakítja a történet fonalát. Nagyon sok valós mű, tárgy, építmény korrekt leírásást kapjuk vissza. Bizonyára lesz majd Infernó-túra is (ha még nincs), melyen a helyszíneket körbe lehet járni – anno a Da Vinci-kód idejében volt ilyesmi. Ajánlom a könyvet!

Az olvasás még mindig jó szórakozás!

Digitális erőd

A nagy sikerű Da Vinchi kód után elolvastam a Digitális erőd című Dan Brown könyvet is.

Ismertető A Da Vinci-kód szerzőjétől! A végső kód. Erős, veszélyes – és feltörhetetlen… Amikor az NSA verhetetlen kódfejtő gépe találkozik egy rejtélyes algoritmussal, amelyet nem tud feltörni, az ügynökség riasztja vezeto kriptográfusát, Susan Fletchert. A ragyogó eszű és gyönyörű matematikusnő olyan felfedezésre jut, ami pánikot kelt a hatalom köreiben. Az NSA-t túszul ejtették…de nem fegyverekkel vagy bombákkal, hanem egy olyan zseniálisan összetett kóddal, amely a parancs kiadásakor megbénítja az USA hírszerzését. Susan Fletcher harcba indul a titkolózás és a hazugság áradatával szemben, hogy megmentse az ügynökséget, amelyben hisz. Miután mindenfelol árulás veszi körül, már nemcsak a hazájáért küzd, hanem a puszta életéért, majd végül annak a férfinak az életéért is, akit szeret. A Digitális erod közelebb jár az igazsághoz, mint azt bármelyikünk is képzelni merné. MacDonnell Ulsh, az USA Nemzetbiztonsági Intézetének igazgatója

Fordulatos, izgalmas, könnyen emészthető, kis tudományos utalások benne a kódokról. Visszaköszön a Caesar-kódolás. Jó könyv, egyszer olvasd el, ha még nem tetted. Hamar ki fogod végezni, mert rövid és adja magát (a kezedbe). :D

Már csak az Angyalok és démonok van hátra. Hamarosan elkezdem azt is.

Kódoló

Ma elolvastam a Da Vinci kód című könyvet.

Dan Brown A DA VINCI-KÓD A regény 2003 legnagyobb könyvsikere volt az Amerikai Egyesült Államokban. * Egy tudatmódosító kód rejtőzik Leonardo da Vinci munkáiban. * Egy elkeseredett hajsza Európa katedrálisain és kastélyain át. * Egy megdöbbentő tény, mely évszázadokig titokban maradt és most lelepleződik. Kétségbeesett hajsza Európa székesegyházain és kastélyain keresztül. Végül fény derül az évszázadokon át titokban tartott, megdöbbentő igazságra. A tanulmányi úton Párizsban tartózkodó Robert Langdon szimbólumkutatót telefonon riasztják egy késő esti órán. A Louvre idős kurátorát meggyilkolták a múzeumban és egy érthetetlen kódot találtak a holtteste mellett. Miközben Langdon és Sophie Neveu, a tehetséges francia titkosírás-szakértő a rejtvény megoldásán dolgozik, elképedten fedezik fel a rejtett utalások nyomát Leonardo da Vinci műveiben Đ ezeket ugyan mindenki láthatja, ám a festő zseniálisan álcázta őket. A hagyományos thriller-regények kliséiből kilépő da Vinci-kód egyszerre villámgyors, intelligens és többrétegű; részletek sokasága és alapos kutatások hitelesítik. Az első oldalaktól a váratlan és elképesztő végkifejletig, Dan Brown bestsellerszerző ismét ismét mesterien bonyolítja a történetet.

– olvasható a kiadó lapján.

A könyv tényleg érdekes, jó kis fordulatok, elgondolkodtató “kód”-ok vannak felvonultatva. Igazából nem tudom mennyire tudományos a mű, nem tudom mennyi valóságalapja van. Mindenesetre jól összeállított, izgalmas, fordulatos könyv. A 652 oldalán 2-3 nap alatt átrághatja mindenki, és még így sem lesz feszített tempójú az olvasás. (Lehet, hogy egy nap alatt is el lehet olvasni, csak kérdés, hogy megéri-e?) Azt hiszem, fogok még tőle olvasni könyvet. Megtetszett a könyv. Nem sok irodalmi szépséget találtam a műben, inkább könnyed gondolkozós a könyv. Aki szereti az ilyet, csak nyugodtan! ;) Ja, és a film előkészületeiről annyit már tudni lehet, hogy Jean Reno és Tom Hanks neve is ott lesz a végefőcím felsorolásában!