Pihe-puha pogácsa

Ha valami befészkeli magát a fejembe, akkor nehéz azt kipakolni onnan. Így jártam a pogácsával is. Csak addig gondolkodtam, beszéltem róla, míg kaptam két receptet. Az egyiktől kicsit megrémültem, a másiknak meg délután neki is estem.

20161022-img_0305-ballor

Pihe-puha pogácsát ígért, meg kell mondjam, olyan is lett. Az elkészítése sem volt vészes, recept lent.

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 1 kis doboz tejföl
  • 25 dkg margarin
  • 4 kiskanál só
  • 1 kiskanál cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése

A lisztet egy nagy tálba öntöm, hozzáadom a cukrot, a sót és a tojásokat. A tojásokat felverve keverem bele (teszek félre belőle a pogácsák tetejének a kenésére). A margarint és a tejfölt a mikróban szobahőmérsékletűre melegítem. A tejfölbe belekeverem az élesztőt, majd mindent hozzáadok a liszthez. Kicsit átgyúrom és hagyom kelni kb 1/2 órát.

Pihenés után, háromszor hajtogatom 20 percenként, majd kinyújtom kb 2 ujjnyi vastagra, felvert tojással lekenem, késsel berácsozom, reszelt sajttal megszórom és kiszaggatom.

175 fokon sütöm, 30 perc alatt kész. Hideg sütőbe teszem és úgy kezdem sütni. Nagyon finom és puha.

A receptet nagyjából követtem, megijedtem az 5 dkg élesztőtől, abból kicsit kevesebbet raktam, de nem volt így sem vészes. A 2 ujjnyi magasságot sem tartottam és a 200 helyett 175-ön sütöttem.

Ez volt a második pogácsám. A múltkorit szerintem verte, de elsőt nem nehéz körözni (gondolom én). Ez a sajtos dolog meg jócskán megbolondította.