Névjegy

Több éve annak, hogy kigondoltam: kellene egy saját oldal nekem is a neten. Egy jóideje foglalkozom hobby szinten a webkészítéssel. Korábbi munkáim közül a Telefonlap oldalt említeném meg, amely sajnos időközben megszűnt. Nagyon sok időt vett el már tőlem a szerkesztése és nem bírtam. Ennek utódjaként jött létre a jmo.hu, melynek továbbvitelében egy lelkes kis csapat segítette munkámat egészen 2006. február 1-ig.

Egyenes út vezetett a ballor.hu domain névhez, majd az oldalhoz. A domain 2005. január 8 óta létezik, a lap január 15-én indult el. Azóta nagyon sok változások esett át. Talán még fog is…

A szabványos (X)HTML olyan, mint helyesírási hibák nélkül írni. Az olvasónak nem kell erőlködnie az elírt szavak kitalálásán, rossz mondatszerkezet megfejtésén, a helytelenül egyeztetett alany-állítmány viszonyán. Ezt már általános iskolás korunkban belénk nevelik. A HTML ugyanígy egy nyelv. Saját szókészlete, nyelvtana van. Ezen szabálykészlet betartásával garantálhatjuk csak, hogy a böngésző megértse amit leírtunk.

A HTML dokumentum ellenőrzésére szolgáló eszköz a validátor. Ez ugyanazt a szerepet tölti be mint a Wordben a helyesírás-ellenőrző.

A valid HTML csak az alap. Nem jelenti azt, hogy minden böngészőben ugyanúgy fog kinézni az oldalunk! Annyit jelent, hogy ha a böngésző jól van megírva akkor nem fog kifagyni, hibát jelezni a HTML dokumentumunk beolvasásakor. Hogy ezután hogyan értelmezi és jeleníti meg az oldalt az már más lapra tartozik. Ez olyan, mint amikor egy kis iskolás el tudja ugyan olvasni a napilap politikai részét is, de nem biztos, hogy meg is érti miről van szó. Megfordítva a dolgot: nem lenne esélye a tartalom megértésére, ha el se tudná olvasni.

A munkáim során törekedek a validságra, a webes része teljesen XHTML és CSS alapú. A lapok előállításában a PHP és a mySQL nyelveket használom. Nagyon szeretem néha a lapomat teljesen, vagy részben átalakítani, ennek következménye lett az a mai felület és motor. Itt már a SEF URL-ek használata volt a cél.

A kódokat kézzel állítom elő, ennek az az oka, hogy az egyéb WYSIWYG szerkesztőkkel létrehozott kódok túl sok szemetet, nem oda való dolgokat tartalmaznak. Eleinte nehezen ment a kézi kódolás, de mára már megszoktam és buzdítok is a kézi kódolásra mindenkit. Aki egy kicsit is komolyabban szeretne a dologgal foglalkozni, mindenképpen tanulja meg! És nem utolsó dolog, hogy a kézi kódoláshoz egy egyszerű szövegszerkesztő is elég.

A honlap tartalmának böngészéséhez jó szórakozást kívánok! Nézz vissza később is!