Jobb agyféltekés rajztanfolyam

A gyerek rajzol, ahogy tud. Megpróbálja kifejezni magát a formákkal, színekkel. A rajz régről bennünk van. Van, aki álltja magáról, hogy semmi kézügyessége. Persze vannak bátrabbak. A neten találtam rá a jobb agyféltekés rajzolásra. Állítólag gyors és hatékony eredménnyel kecsegtettek, de Pestre nem akartam utazni emiatt. Így találtam rá egy debreceni tanfolyamra.

Második napos rajz – saját cipő

Február végén el is mentem. Három napos tanfolyam volt. Az első napon kezdésként adtak egy órát, ahol három rajzot kellett elkészíteni: a kezünkről egyet, egy celeb portréját és végül gondolatból magunkat. Tehát képenként olyan 20 perc jutott mindre.

Nem akarom nagyon részletezni a napi programokat, elmegy mindenki és kipróbálja, ha szeretné. A harmadik nap végén az első napról visszakerültek hozzánk a celebek képei és ezeket kellett jobban, pontosabban, lépésenként haladva megrajzolni. Nagy titok nincs benne, hogy iszonyat jól sikerült mindenkinek az első naphoz képest.

Bal és jobb agyfélteke

Lehet nem vagyunk tisztában ezzel a dologgal, de másért felelnek ezek. A bal a racionalitás, a jobb a kreativitás, az új dolgok alkotása. Ha rajzolunk, akkor a racionális énünk beleszólhat: egy szemnél tudjuk az összetevőket, hogy mi kell a rajzhoz. Az agyunk tudja, de le is korlátozhat ez. A jobb agyféltekés rajznál tereket (még most sem értem, mert ugye sík dologról beszélünk egy rajznál) kell látni, azt rajzolni. Kis vonalak vannak, nem kell az egészet egyben látni, csak a részleteket. Ebből majd kialakul a kép.

Egy portré

Sok kis gyakorlatot kell végezni, hogy kicsit ráérezzünk a jobb agyféltekére.

A tanfolyamot nem bántam meg, önként mentem és nem sajnáltam a pénzt rá. Kérdés, hogy mennyire is fejlődik valaki? Vannak olyanok, akiknek a rajzolás a kezükben van valamilyen szinten “tudnak”. Itt a fejlődés lehet nem lesz olyan nagy.

Kicsit becsapós dolog az első és az utolsó rajzunk is. Az elsőre van 20 perc, a másodikat szinte egész nap csinálhatod. Vonalzóval mérhetsz, kis technikákat mutatnak hozzá, ami – szerintem – nem feltétlen jobb agyféltekés dolog.

Az első és a harmadik napon készültek

A rajzolás kicsit bennem maradt utána is még, de nem ceruzával, hanem áttértem az iPad Pro és Apple Pencil eszközökre. Később rakok majd fel ilyen műveket.