Betörés

Minden háztartással megeshet, hogy valakik kiszemelik maguknak egy kis könnyű anyagi gyarapodás céljából.

A betörés nem elég, hogy több fronton is anyagi kárt okoz, de az ember alapvető biztonságérzetét, otthonába vetett bizalmát rengeti meg.

Akihez törtek már be a távollétében, az tudja, hogy milyen érzés: sosem lehet tőle megszabadulni igazán.

Sokan tartják úgy, hogy ha valaki be akar menni, akkor az be is fog, de azért nagyon sok olyan biztonsági óvintézkedés van, melyet mi magunk is megtehetünk.

Természetesen vannak olyanok, amelyekre nem minden ingatlantípusnál van lehetőség, viszont így is rengeteg opció van, ami a rendelkezésünkre áll.

Tárgyi eszközök, biológiai védelem

Tárgyi eszközök, biológiai védelem

A nyílászárók nem csak az ingatlan hőháztartása szempontjából lényegesek, hanem a biztonságéból is.

Ugyanis amíg egy régi, kiszáradt, elvetemedett, egy ponton záró ajtót vagy ablakot nagyjából egy jól irányzott mozdulattal lehet felfeszíteni, addig egy fémtokos, multizárasat már annál nehezebb.

Míg az előbbihez csupán egy pajszer szükséges, addig az utóbbinak lehet, hogy neki sem állnak.

A zárakkal ugyanez a helyzet: ha többféle, köztük biztonsági zár is megtalálható az ajtón, akkor azt sokkal kisebb valószínűséggel állnak neki feltörni, mint egy hagyományos, egytollú kulccsal nyíló, korszerűtlen ajtót.

A biztonsági rácsok jók, bár egy kissé olyan érzetet keltenek, mintha az ember a saját börtönében lenne, viszont ha indokolt, akkor hasznosak tudnak lenni.

Nem árt azonban vigyázni: attól, hogy egy rács biztonságinak néz ki, még nem biztos, hogy az!

Egy 10x10mm-es, vékonyfalú zártszelvényből készült rácsot pillanatok alatt szétvág egy gyakorlott betörő, míg a tömör, esetleg kopásálló anyagokkal már sokkal nehezebb megbirkózni.

A rögzítési pontok is fontosak: ne legyenek hozzáférhetőek, különben az egész rács nem ér semmit, ha egy racsnis kulccsal is könnyedén eltávolíthatóak.

Ezen kívül az ajtót felszerelhetjük még hevederzárral, ami megakadályozza, hogy alulról megfeszítve ki lehessen emelni a tokjából.

Biológiai védelem alatt természetesen nem azt értem, hogy halálos baktérium- vagy víruscsapdákkal kell telepíteni a lakást, hanem egy vagy két házőrző kutyára gondolok.

Tanulmányok bizonyítják, hogy kutyával védett ingatlant sokkal kevésbé szívesen választanak az alkalmi betörők.

Rendben, elismerem, hogy lakásban nem, vagy csak nagyon nehezen tartható nagytestű kutya, ezen kívül altatóval kezelt vagy mérgezett csalival sajnos az ebek is kiiktathatóak, viszont pont ezért fontos a megfelelő neveltetés és kiképzés, hogy az ilyesmi véletlenül se fordulhasson elő. 

Felszerelhetjük lakhelyünket riasztórendszerrel is, azonban ez nem minden esetben rettenti el a bűnözőket.

Sok esetben a riasztó csak a szomszédok idegesítésére jó, hiszen egy rosszul beállított mozgásérzékelő és egy hangjelző sok kellemetlen percet okozhat a körülöttünk élőknek.

A legjobb megoldás, ha szerződést kötünk egy biztonsági szolgálattal, és hangjelzés nélküli riasztót választunk.

Ilyenkor fennáll az esélye, hogy a betörő gyanútlan marad, és még a tetthelyen nyakon tudja csípni a járőr.

Azonban ha valakinek még ez sem elég, akkor nagyobb anyagi ráfordítással ugyan, de akár biztonsági kamerarendszerrel is felszereltethetjük a ház kritikus pontjait.

Ha a bűnöző látja, hogy felvétel készülhet róla, és nem egyértelmű a számára, hogy hogyan tudja kiiktatni a rendszert, akkor többször is meggondolja, hogy próbálkozzon-e.

A legjobb viszont, amit tehetünk, az az, ha nem válik rossz szokásunkká a távozásaink, utazásaink világgá kürtölése.

Tudom, hogy a közösségi média korát éljük, és mindenkivel meg akarjuk osztani, hogy megyünk nyaralni, viszont annál rosszabbat, minthogy nyilvánosan jó előre világgá kürtöljük a távollétünket, nemigen tudunk tenni.

Ez gyakorlatilag meghívó a betörők számára, hiszen bőven elég, ha pár ismerősünk lájkolja vagy megosztja az ezzel kapcsolatos információt, és máris megvan rá az esély, hogy rosszindulatú személyek is látják.

Ha tudják, hogy napokig nem vagyunk otthon, akkor nem kell arra számítaniuk, hogy rajtakapják őket, így kényelmesen, akár több körben is végigrabolhatják otthonunkat.

Az ismerősök, barátok valószínűleg utólag is örülni fognak a képeknek, videóknak, bőven ráérünk megosztani őket azután, hogy hazajöttünk.

Ha naponta közvetítjük, hogy éppen hol járunk, annál jobban semmivel sem tudjuk megnyugtatni a betörőket.

Összességében a legjobb, ha lakóhelyünket ellátjuk a megfelelő biztonsági eszközökkel, korszerű nyílászárókkal, esetleg szerződést kötünk egy távfelügyelettel, a lakásbiztosításunkat kiterjesztjük betörésre is, és nem kürtöljük jó előre világgá, hogy huzamosabb ideig távol leszünk.