Amikor pogácsát sütöttem

Mindig van valami, ami befészkeli a fejembe magát. Igen, az iPhone 7 Plus telefonon kívül van benne más is. Régebb óta szerettem volna pogácsát sütni. Aztán a mai napon megalkottam. Nem mondom, hogy nem ettem ennél jobbat, de ugye majd kialakul minden.

20161014-img_0168-ballor

A recept (thx2DA)

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 20 dkg szobahőmérsékletű medve tömlős sajt
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1/3 élesztő 1 deci langyos tejben felfuttatva
  • 1 felvert tojás fele
  • mindenféle mag

A pizzatészta után kicsit aggódtam, hogyan lesz nekem pogácsám. De leküzdöttem a félelmemet, ez nem ragadt annyira. Az összetevők elkeverése után hagytam állni a kis drágát, meleg helyen, egy órára.

20161014-img_0169-ballor

A nyújtás nem volt vészes, alatta lisztezni kell rendesen, meg én szórtam rá a nyújtófára is. Ahogy észleltem, nagyon kinyújtottam. Máskor magasabbra kell hagyni. Késsel csíkokat hasítottam rá. Kétféle szaggatóm van: egy kicsi, meg egy nagy. A kicsivel kezdtem, de olyan kis fitringek lettek (na jó, meguntam rendesen a szaggatást, lassú volt), hogy a nagyra váltottam, tojással kentem meg és szezámmagot szórtam rá. Igen ám, de nem figyeltem arra, hogy máshogy sülnek a kicsik és a nagyok. Ezért a sült kicsiket egy idő múlva kiszedtem.

20161014-img_0171-ballor

Nagyon félve bántam a sóval és a magvakkal. Ezekből többet kell ebbe pakolni. Nem lett ehetetlen, de még fejlődnöm kell. Az első lépés megtéve.